vrijdag 1 mei 2020

Wat is mijn rol en toegevoegde waarde bij digitale geletterdheid?

De werkgroep van Curriculum.nu heeft een visie op het vakgebied Digitale Geletterdheid geformuleerd. Kort gezegd komt deze erop neer dat digitale geletterdheid in elk leergebied aan de orde moeten komen. Zodat leerlingen zelfstandig en zelfbewust om kunnen gaan met digitale technologie in een gedigitaliseerde en digitaliserende samenleving.

Veel leerkrachten stellen zich nu de vraag:


 “Wat is mijn rol en toegevoegde waarde met betrekking tot digitale geletterdheid?”

Martijn Hermsen is onderwijsadviseur en helpt leerkrachten om te gaan met nieuwe technologieën. In zijn trainingen laat hij het gemak en de eenvoud hiervan zien én hoe je een nieuwe toepassing kunt inzetten in de klas. Martijn: “Onlangs gaf ik een training Google G Suite voor leerkrachten van een basisschool. We gingen aan de slag met drie applicaties van Google: formulieren (Forms), tekenen (Draw) en Google Sites. De niveauverschillen binnen het lerarenteam verdwenen als sneeuw voor de zon gedurende de training. Deze programma’s zijn namelijk zo makkelijk en intuïtief, dat iedereen hiermee kan werken. Mits natuurlijk de basis ict-vaardigheden op peil zijn.”

Durven loslaten


Al snel waren alle cursisten het er over eens: ‘Dit is hartstikke leuk voor onze leerlingen. We kunnen ze nu een echte website laten maken over een bepaald thema of onderwerp.’ Martijn: “De leerkrachten waren er ook van overtuigd dat leerlingen dit beter kunnen dan zij. Dan kom je op het volgende punt: durven loslaten, en erkennen dat kinderen zo vertrouwd zijn met technologie dat ze veel sneller en effectiever nieuwe ontwikkelingen oppakken dan jij. Als leerkracht krijg je een andere rol: die van coach. Dat is wennen, want deze rol stelt andere eisen aan je werk voor de klas.”

De nieuwe rol van de leerkracht ziet er zo uit:


  • Je begeleidt het leerproces van kinderen, waarbij je technologische kennis best bij je leerlingen mag ophalen.
  • Je bewaakt de kwaliteit van het onderwijs en geeft kinderen ruimte om hun talenten te ontdekken.
  • Je plaatst ontwikkelingen in de juiste context.
  • Je stuurt vooral op de ontwikkeling van probleemoplossend vermogen. samenwerken, sociale vaardigheden en communicatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten